Den Helder, door Tom van Ossanen

Mail instellen

Op deze pagina vindt u alles over het instellen van uw mail en hoe u de gegevens verkrijgt die u daarbij nodig zult hebben.

Controleer eerst:

 • Is uw ip geblokkeerd?
  Wanneer er bijvoorbeeld te vaak met foutieve gegevens wordt ingelogd kan het zijn dat u ip geblokkeerd wordt. Wanneer dit het geval is ontvangt u een melding wanneer u het adres webmail.(uw domeinnaam.nl) probeert te bereiken.
 • Wordt u mail ook echt bij Smeders Internet afgehandeld?
  Mogelijk wordt uw mail niet afgehandeld door Smeders Internet. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van het e-mailprogramma OFFICE 365? Dan kunt u beter contact opnemen met een IT bedrijf.

E-mailprogramma instellingen bekijken

Om de aanbevolen instellingen voor uw email te bekijken kunt u in de browser zoeken naar het adres:
webmail.(uw domeinnaam.nl)

vervang (uw domeinnaam.nl) met het domein waar u email een onderdeel van is, bijvoorbeeld webmail.smeders.nl.

Via dit webadres bereikt u een inlogpagina waarop u met de inloggegevens van uw e-mailadres kunt inloggen. Ziet u in plaats hiervan hier een melding dat uw ip is geblokkeerd?, neem dan contact op met Smeders Internet. Als u kunt inloggen bereikt u vervolgens een pagina met de e-mailclient instellingen. Mocht u hier niet direct belanden, klik dan op het e-mailadres rechtsboven op de pagina en vervolgens op de knop “E-mailclient configureren”. Bij de eerste keer inloggen kunt u een standaard e-mailprogramma uitkiezen. Kies hier per voorkeur voor Roundcube.

Op deze pagina vindt u onder ‘Mail Client Manual Settings’ de gegevens die u nodig zult hebben voor het handmatig instellen van uw e-mail.

 • Gebruikersnaam:
  De e-mailaccount die u toe wilt voegen
 • Wachtwoord:
  Gebruik het wachtwoord van de e-mailaccount.
 • Binnenkomende server:
  mail.(uw domeinnaam.nl) en de poorten die u kunt gebruiken als u gekozen heeft voor IMAP (standaard 993) of POP3 (standaard 995) als protocol.
  Wat is IMAP en POP3?
 • Uitgaande server:
  mail.(uw domeinnaam.nl) en de SMTP poort (standaard 465 )
 • IMAP, POP3 en SMTP require authentication.

 

 

E-mailaccounts automatisch laten installeren

Op de pagina ‘E-mailclient configureren’ kunt u een ‘configuratie script’ downloaden. Met een configuratie script kunt u het e-mailprogramma waar het script voor bedoeld is de opdracht geven om uw e-mail automatisch toe te voegen. Download het script wat u nodig heeft en open het op het apparaat waar u de e-mailaccount wilt toevoegen.

Controleer eerst:

 • Is het ‘configuratie script’ voor uw e-mailprogramma?
  Er zijn meerdere scripts te downloaden voor verschillende e-mailprogramma’s. Let erop dat het script wat u download ook echt bedoeld is voor het e-mailprogramma waar u gebruik van maakt. De naam van het e-mailprogramma waar het script voor bedoeld is ziet u links naast de download knoppen onder ‘toepassing’.
 • Maakt u gebruik van het IMAP of POP3 Protocol en staat SSL aan? (Wat zijn IMAP & POP3)
  IMAP en POP3 zijn protocollen die bepalen hoe u mail wordt opgeslagen en gesynchroniseerd worden tussen de server en uw e-mailprogramma. IMAP houdt de e-mails bij op de server en maakt hier gelijk een mappenstructuur voor aan. Omdat alle mail wordt opgeslagen op de server kunnen e-mailaccounts die hier gebruik van maken snel erg groot worden.
  POP3 haalt de mail enkel op van de server en slaat deze mail daarna lokaal bij u op in het e-mailprogramma. Let erop dat u op iedere locatie waar u een e-mailaccount aanmaakt dezelfde protocollen gebruikt. Mocht dit tussen locaties van elkaar verschillen dan kan het voorkomen dat e-mails niet juist worden opgeslagen of helemaal niet gevonden kunnen worden.