Ksandr collectieve brein

Het intranet waar netbeheerders kennis delen over gemeenschappelijke componenten

Ksandr treedt op als de verbinder tussen de Nederlandse netbeheerders. Via Ksandr wordt kennis gedeeld, onderzoek gedaan en data uitgewisseld.

Nederland kent verschillende netbeheerders zoals Liander, Stedin en Enexis. Maar ook Tata Steel en de NS hebben een eigen elektriciteitsnet. Ksandr verzameld onderhoudsdata van deze netwerken en treedt op als verbinder tussen netbeheerders om onderling kennis te delen over bijvoorbeeld storingen of studies naar gedragingen van componenten.

Het collectieve brein van Ksandr bevat een schat aan informatie en kennis over het gedrag van onderdelen van het elektriciteitsnet.

Groepen voor experts

Dat kennisdelen gebeurd in Expertgroepen. Voor elk belangrijk component of netwerk onderdeel is een groep die periodiek bij elkaar komt om kennis over en weer te delen. Deze groepen bestaan ook online in het intranet wat wij voor Ksandr hebben mogen bouwen. In deze groepen worden studies gedeeld en data uitgewisseld.

Op maat gemaakte modules

Sommige groepen hebben een op maat gemaakte module om bijvoorbeeld storingsdata of meetgegevens van componenten in op te slaan. Zo is er een database voor faalinformatie, een database voor meetgegevens aan transformatorolie en is er een landelijke noodvoorraden database. Uiteraard is er tijdens dit project extra aandacht geweest voor een goede beveiliging.

Van kleine informatieve website tot geavanceerd intranet

Dit project begon klein met een informatieve website en een klein intranet waarin documenten met elkaar gedeeld konden worden. In de afgelopen jaren hebben we het intranet steeds verder uitgebouwd met nieuwe mogelijkheden. Tegelijkertijd groeide het aantal deelnemers in het intranet daardoor snel. Wij zijn als bouwer van dit intranet niet alleen betrokken als uitvoerders, maar ook als architecten. Elk onderdeel begon met een idee en een blanco vel waarna we samen met Ksandr alle onderdelen hebben ontwikkeld.