Dankzij Smeders is jouw stroomstoring sneller opgelost

Smeders bouwt nationale noodvoorraden database voor netbeheerders

Nouja, dankzij Smeders. Dat is wel wat hoog van de toren blazen. We gaan zelf natuurlijk niet aan de gang met kabels en transformatoren. Maar dat elektriciteitsstoringen in Nederland sneller worden opgelost dankzij de landelijke noodvoorraden database is wel iets waar we trots op zijn.

Ksandr intranet

Deze database hebben we als onderdeel van het Ksandr intranet gebouwd. In dit intranet participeren alle Nederlandse netbeheerders die daar kennis en data met elkaar delen over gemeenschappelijke componenten. Want als er bij Stedin iets stuk gaat willen ze bij Liander ook graag weten waarom dat is gebeurd. En daar komt Ksandr dan om de hoek kijken. Die treedt op als onafhankelijke verbinder.

Op 18 juni 2018 werd tijdens het Ksandr Live XL event de landelijke noodvoorraden database feestelijk gelanceerd door de directies van de verschillende netbeheerders.

Noodvoorraden database

Stel je voor; er is een grote stroomstoring in Den Haag (Stedin). Om dat op te lossen er is een transformator nodig. Dan kijken ze in via het intranet in de Noodvoorraden database en zien ze dat Liander deze het snelst op locatie kan hebben. Nu kan de storing sneller worden opgelost dan wanneer ze er een uit hun eigen voorraad gebruiken.

Onderzoeken en verder uitbouwen

Sinds de lancering van deze database hebben we het systeem verder uitgebreid met automatische meldingen voor het up-to-date houden van de database en zijn er nieuwe componenten toegevoegd. Inmiddels is er ook eenzelfde database voor gascomponenten en gespecialiseerde teams.

In 2019 is er een dekkingsgraad analyse uitgevoerd op de database waarbij er is gekeken naar de 60 grootste storingen van de afgelopen 5 jaar. Daaruit bleek dat in alle gevallen er een 100% match was met de componenten uit de database.

Deel dit artikel