Als eigenaar van een WordPress website ben je vast bekend met JPEG-afbeeldingen. Maar heb je ooit gehoord van JFIF? Misschien ben je deze vreemde extensie wel eens tegengekomen bij het proberen te uploaden van afbeeldingen naar je mediabibliotheek maar ontdekte je dat WordPress dit formaat niet accepteert. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat wel voor elkaar krijgt en waarom JFIF zo op zijn neef JPEG lijkt.
Wat is JFIF eigenlijk?
JFIF staat voor “JPEG File Interchange Format”. Het is in feite een variant van JPEG, ontworpen om enkele technische beperkingen van het originele JPEG-formaat aan te pakken. JFIF is ontworpen om de technische specificaties van JPEG-bestanden te verfijnen. JPEG-bestanden bevatten zogenaamde “applicatiemarkeringen” die extra informatie over de afbeelding kunnen bevatten, zoals de gebruikte compressiemethode of de kleurruimte. Het oorspronkelijke JPEG-formaat definieerde deze markeringen echter niet altijd even strikt, waardoor er verschillen konden ontstaan tussen verschillende softwareprogramma’s en apparaten in hoe ze deze markeringen interpreteerden. Dit kon leiden tot problemen bij het weergeven van de afbeelding, zoals verkeerde kleuren of vervormingen.
De JPEG-standaard werd in 1992 ontwikkeld door Het JPEG-comité. JFIF is kort daarna ontwikkeld door een onafhankelijke groep experts. In 2009 heeft het JPEG-comité JFIF formeel erkend als een onderdeel van de JPEG-standaard (JPEG Part 5).
JFIF vs. JPEG: Wat is het verschil?
Technisch gezien zijn zijn JFIF en JPG dus exact hetzelfde. JFIF is alleen strikter in zijn specificaties. Je kunt een JFIF-bestand (.jfif) daarom zonder problemen hernoemen naar een JPEG-bestand (.jpg). De onderliggende gegevens blijven hetzelfde, en vrijwel alle software zal het bestand nog steeds correct kunnen lezen en weergeven. Andersom kan het hernoemen van een JPEG-bestand naar JFIF in theorie wel problemen opleveren. Dit komt omdat niet alle JPEG-bestanden voldoen aan de striktere JFIF-specificaties.
Waarom kan ik geen JFIF-bestanden uploaden naar WordPress?
Standaard staat WordPress alleen een beperkt aantal afbeelding bestandstypen toe: .JPEG (of .JPG), .GIF, .ICO en .PNG. JFIF (.jfif) staat hier niet standaard tussen, waardoor je deze bestanden niet direct kunt uploaden. Hoewel JFIF technisch gezien een geldige extensie is voor JPEG-afbeeldingen, heeft WordPress ervoor gekozen om .jpg als standaard te gebruiken vanwege de grotere populariteit, herkenning en compatibiliteit.
Hoe krijg ik JFIF-afbeeldingen op mijn WordPress website?
De makkelijkste manier is om de extensie van .jfif naar .jpg te wijzigen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de afbeelding en WordPress zal het zonder problemen accepteren.
Mocht je vaker JFIF bestanden willen uploaden vraag dan je ontwikkelaar om het bestandsformaat toe te voegen aan de lijst met toegestane bestandstypen.
Is JFIF beter dan JPEG voor SEO?
Nee, voor Google maakt het niet uit of je afbeeldingen .jpg of .jfif zijn. Beide formaten worden gelijkwaardig behandeld in de zoekresultaten. Focus liever op het optimaliseren van de bestandsgrootte, het gebruik van relevante bestandsnamen en alt-teksten, en het plaatsen van je afbeeldingen op relevante pagina’s.