Waarom Semalt en Buttons-for-websites in je Analytics staan

Het is een vrij nieuw fenomeen die menig webmaster bezighoudt en het heet Referrer spam. Deze spammers doen net alsof ze veel verkeer naar jouw website doorverwijzen, wat in werkelijkheid niet zo is. Je ziet ze in je Google Analytics rapport bij Acquisitie > Verwijzingen. Vooral bij websites die van zichzelf niet veel verkeer hebben steken ze er vaak met kop en schouders bovenuit. Heel irritant natuurlijk, want ze vervuilen je statistieken.

Referrer-spam is gemakkelijk te herkennen aan het bouncepercentage dat bijna altijd 100% is.

HET DOEL VAN REFERRER SPAM

Maar wat voor doel hebben deze spammers om jouw statistieken te vervuilen? Dat is wisselend. De een doet het om nieuwsgierige webmasters naar hun site te lokken en ze daar te overspoelen met reclame of je te verleiden daar malware te downloaden. Andere spammers maken handig gebruik van openbare logfiles waar ze als verwijzende website in genoemd gaan worden om zo extra inkomende links voor hun eigen Google ranking te vergaren. Hoe dan ook, jij hebt er als webmaster alleen maar ongemak van.

FILTEREN OP VERWIJZENDE URL WERKT NIET

Er gaan op internet veel how-to’s rond over hoe je een filter kunt instellen om specifieke verwijzende websites te filteren. Die werken in dit geval niet omdat de spammer je site nooit echt bezocht heeft. Elke Analytics teller heeft een eigen uniek nummer, welke ook gewoon in de broncode te zien is. De spammers kopiëren dit nummer en maken direct verbinding met de servers van Google, zonder tussenkomst van jouw website. Het filteren van een verwijzende URL in Analytics heeft dus geen zin. Om dezelfde reden heeft het uitsluiten van verkeer via een htaccess bestand of een WordPress Plugin in deze gevallen ook geen nut.

HOE BLOKKEER JE DIT NEP VERKEER IN GOOGLE ANALYTICS?

De oplossing is om op basis van Campagnebron te te filteren. Dat is namelijk de naam die Google Analytics in de lijst van verwijzende websites laat zien, ongeacht hoe deze in je statistieken terecht zijn gekomen.

Ga naar je Analytics account en klik op Beheerder. Vervolgens selecteer je in de meest rechtse kolom Filters:

We gaan nu een nieuw filter maken. Geef er een naam aan, kies bij Filtertype voor Aangepast. Selecteer uit de pull-down het Filterveld Campagnebron.

Je krijgt nu een invoerveld waar je het Filterpatroon in moet vullen. Hier vul je de naam in die de campagnebron uniek maakt. Alleen het invullen van semalt of social-buttons is voldoende. Dit is handig omdat bijvoorbeeld social-buttons.com veel verschillende variaties gebruikt zoals site38.social-buttons.com, www1.social-buttons.com en ga zo maar door.

We kunnen er meerdere in dit veld kwijt als je ze scheidt met een staand streepje: |. Ik heb er nu bijvoorbeeld deze reeks in staan:

social-buttons|semalt|buttons-for-website|darodar|simple-share-buttons|hulfingtonpost|humanorightswatch|best-seo-solution|googlsucks|best-seo-offer|buttons-for-your-website|theguardlan|Get-Free-Traffic-Now|pornhub-forum|buy-cheap-online|rapidgator-porn

Als je nu onderin op Filter verifiëren klikt krijg je een overzicht van de verwijzingen die uit je statistieken gefilterd zullen worden. Hieraan kun je zien dat het filter goed werkt. Probeer dit maar eens met het filteren op basis van Verwijzende URL, je zal zien dat die geen resultaten geeft maar een foutmelding: Door dit filter worden uw gegevens niet gewijzigd. De filterconfiguratie is onjuist of de steekproef met gegevens is te klein.

Zodra je het filter hebt opgeslagen is deze actief. De gegevens uit het verleden worden niet opgeschoond, maar toekomstige spamverwijzigen worden in elk geval niet meer meegerekend.

UPDATE APRIL 2015: ADDONS.MOZILLA.ORG

Er is een spammer opgedoken die we niet zomaar met bovenstaande werkwijze kunnen filteren. Deze gebruikt namelijk een bron waar ook wel eens echte bezoekers vandaan zouden kunnen komen. Als we wat dieper doorzoeken zien we dat dat het verwijzingspad /en-US/firefox/addon/ilovevitaly/ is. Deze willen we blokkeren, maar de reguliere bezoekers die vanaf addons.mozilla.org komen willen we wel in onze statistieken zien. Hiervoor gaan we een apart filter maken:

Maak weer een custom filter zoals eerder beschreven, maar kies nu voor Campagneverwijzingspad. Bij Filterpatroon vul je /en-US/firefox/addon/ilovevitaly/ in. Nu kun je van andere Firefox Add-ons gewoon nog verkeer tellen, maar niet van deze specifieke bron.

WAAROM DOET GOOGLE HIER NIET WAT AAN?

Dat schijnt nog niet zo eenvoudig te zijn. De manier die de spammers gebruiken om dit spookverkeer te maken blijkt niet te onderscheiden te zijn van de ‘normale’ informatie die ze bij Analytics binnenkrijgen. Het blijft dus nog even wachten op een definitieve fix. Dat zal dan ongetwijfeld gepaard gaan met een hele nieuwe Analytics code die geplaatst moet worden. Een ingrijpende operatie dus. Voor nu redt je het voorlopig even met deze filters.

Deel dit artikel